saferinternet.gr
Κιβωτός του κόσμου
 
Χρησιμοποιώντας πολυμέσα απ’ ευθείας από το διαδίκτυο PDF Εκτύπωση E-mail
Παρασκευή, 16 Ιανουάριος 2009 18:33

Οι εκπαιδευτικοί της εποχής μας διαθέτουν ένα εκπληκτικό μέσο γεμάτο με πλούσιο και ζωντανό υλικό. Ο παγκόσμιος ιστός περιέχει πληροφορίες, εικόνες, ήχους αλλά και βίντεο σχετικό με οτιδήποτε. Ο δημιουργικός εκπαιδευτικός πάντοτε επιθυμεί να ζωντανέψει το μάθημα με μερικά σύντομα βιντεάκια σχετικά με τον εκάστοτε διδακτικό στόχο. Σήμερα, του είναι αρκετά εύκολο να τα βρει και να τα εντάξει στο μάθημά του. Αρκεί να τα αναζητήσει στα tubes, δηλαδή τις δικτυακές κοινότητες δημοσίευσης βίντεο.

Η πιο διάσημη κοινότητα δημοσίευσης βίντεο είναι το YouTube. Είναι σχεδόν αδύνατο να εντοπίσει κανείς χρήστη του ιστού που να μην επισκέπτεται το Youtube τακτικά. Εκεί μπορεί κανείς να βρει κυριολεκτικά εκατομμύρια βιντεάκια κάθε τύπου και γούστου, όπως ερασιτεχνικές λήψεις και πάρτυ γενεθλίων, αποσπάσματα τηλεοπτικών εκπομπών και αθλητικών γεγονότων, μουσικά κλιπς και συναυλίες, διαφημιστικά, ταινίες μικρού μήκους, ομιλίες πολιτικών, ειδήσεις, οδηγίες χρήσης για συσκευές και ό,τι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς. Μάλιστα, είναι αρκετά εύκολο να δημιουργήσει κανείς το δικό του λογαριασμό και να δημοσιεύσει τα δικά του ψηφιακά βίντεο, ελεύθερα.

Η εκπαιδευτική αξία μίας τέτοιας τεράστιας συλλογής είναι πολύ μεγάλη. Ο εκπαιδευτικός μπορεί να προβάλει υλικό σχετικό με τους εκπαιδευτικούς του στόχους είτε ως ερέθισμα, είτε ως επιβεβαίωση των συμπερασμάτων της διδακτικής ενότητας. Άλλες φορές, πάλι, μπορεί να το χρησιμοποιήσει για να προβάλει την άλλη άποψη. Η χρήση των συστημάτων αυτών είναι αρκετά απλή, επομένως ο εκπαιδευτικός μπορεί να ενθαρρύνει τους μαθητές να τα χρησιμοποιήσουν μόνοι τους, με μικρή καθοδήγηση.

Ταυτόχρονα με τα θετικά, θα πρέπει, κανείς, να αναγνωρίσει και τους κινδύνους που εγκυμονεί η ένταξη τόσο εκτεταμένων κοινοτήτων στον μικρόκοσμο μίας εκπαιδευτικής μονάδας. Το περιεχόμενο των βίντεο μπορεί πολλές φορές να είναι ακατάλληλο. Βέβαια, οι περισσότερες από τις σχετικές δικτυακές υπηρεσίες διαθέτουν μηχανισμό επισήμανσης ακατάλληλου περιεχομένου και απαιτούν έλεγχο ηλικίας (τον οποίο, πάντως, μπορεί να ξεγελάσει ένας μέτρια εξοικειωμένος χρήστης). Αλλά ακόμα κι αν κανείς εμποδίσει την πρόσβαση στα ακατάλληλα βίντεο, υπάρχουν τα σχόλια που αφήνουν οι επισκέπτες κάτω από κάθε βίντεο, τα οποία είναι ορατά από όλους και μπορεί να είναι ακατάλληλα.

Στο σπίτι, οι γονείς καλούνται να είναι προσεκτικοί με τη χρήση αυτών των μέσων, που τείνουν να αντικαταστήσουν την τηλεόραση. Τα παιδιά, ιδίως όσο πλησιάζουν στην εφηβεία, προσελκύονται έντονα από αυτούς τους ιστοτόπους και μπορεί να αφιερώνουν πολλές ώρες βλέποντας δεκάδες διαφορετικά βιντεάκια. Οι γονείς δεν πρέπει να τους απαγορεύσουν την πρόσβαση, αλλά είναι καλό να καθίσουν δίπλα τους και να πλοηγηθούν παρέα. Είναι σημαντικό οι γονείς να κατανοήσουν πως λειτουργούν τα ψηφιακά μέσα, ώστε να μπορούν να προστατεύσουν τα παιδιά τους με το σωστό τρόπο και όχι με απαγορεύσεις που, συνήθως, έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα.

Οι κοινότητες βίντεο αναπτύσσονται με ραγδαίους ρυθμούς και προσελκύουν εκατοντάδες χιλιάδες ψηφιακούς επισκέπτες κάθε μέρα. Το πλούσιο υλικό τους μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην εκπαίδευση ως εποπτικό μέσο ή πληροφοριακό υλικό. Επιπλέον, τα παιδιά και οι έφηβοι επισκέπτονται αυτούς τους ιστοτόπους για διασκέδαση και ψυχαγωγία. Δυστυχώς, το περιεχόμενό τους είναι ανεξέλεγκτο και γι αυτό το λόγο θα πρέπει οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς να βρίσκονται σε επαγρύπνηση. Εξ’ άλλου, υπάρχουν και ασφαλείς κοινότητες πολυμέσων, όπως το εκπαιδευτικό δίκτυο TeacherTube.

Υπηρεσία Ενημέρωσης Ε.Ε.Σ. Πληροφορικής «Διαδίκτυο»

 
Joomla Templates by Joomlashack