saferinternet.gr
Κιβωτός του κόσμου
 
Εκπαίδευση και πιστοποίηση στην πληροφορική και τις επικοινωνίες PDF Εκτύπωση E-mail
Δευτέρα, 23 Φεβρουάριος 2009 19:08

Ζούμε στην κοινωνία της πληροφορίας. Ένα μεγάλο κομμάτι των καθημερινών μας δραστηριοτήτων πραγματοποιείται με τις τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών ή εξαρτάται στενά από αυτές. Το φάσμα των επιλογών μας, η ταχύτητα των συναλλαγών μας με οργανισμούς και φορείς, οι δυνατότητες ενημέρωσης, η εργασία, η διασκέδαση και όλοι οι άλλοι τομείς που απαρτίζουν την καθημερινή μας ζωή εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την ικανότητα και την εμπειρία μας στο χειρισμό του παγκόσμιου ιστού και των ηλεκτρονικών υπολογιστών. Τόσο εμείς όσο και τα παιδιά μας είναι ανάγκη να είμαστε εξοπλισμένοι με τις δεξιότητες και τα εφόδια που απαιτούνται ώστε να αντεπεξέλθουμε στις απαιτήσεις των καιρών.

Τα τελευταία δέκα, περίπου, χρόνια, οι περισσότεροι από τους συμπολίτες μας που προσπαθούν να προσθέσουν τις ψηφιακές δεξιότητες στο πνευματικό τους οπλοστάσιο, προσεγγίζουν την πληροφορική μέσω των πιστοποιητικών βασικής χρήσης ηλεκτρονικών υπολογιστών που εκδίδουν οι αναγνωρισμένοι από το κράτος φορείς. Είναι, όμως, αυτά τα πιστοποιητικά αρκετά για να ικανοποιήσει ο σημερινός άνθρωπος τις καθημερινές του ανάγκες; Υπάρχουν άλλες δυνατότητες εκπαίδευσης και κατάρτισης στην πληροφορική; Πόσες πιστοποιήσεις είναι απαραίτητες;

Κατ’ αρχήν, τα πιστοποιητικά δεν ταυτίζονται με την εκπαίδευση, αλλά έπονται αυτής. Για να αποκτήσει, λοιπόν, κάποιος τις απαιτούμενες γνώσεις και δεξιότητες, έχει ανάγκη την εκπαίδευση που θα του τις προσφέρει. Τα πιστοποιητικά πληροφορικής λειτουργούν μόνο σαν απόδειξη (π.χ. στους εργοδότες) ότι κάποιος έχει κατακτήσει αυτές τις γνώσεις. Οι πραγματικές, όμως, γνώσεις κάποιου εξαρτώνται από το πόσο ουσιαστική είναι η εκπαίδευση που έλαβε και από την όρεξη και την επιμέλεια που έδειξε κατά την εκπαιδευτική διαδικασία.

Κατά δεύτερον, η αγορά της εκπαίδευσης και της κατάρτισης προσφέρει μία ποικιλία κύκλων μαθημάτων πληροφορικής (και σχετικών πιστοποιητικών), σε διάφορα επίπεδα. Οι πιο δημοφιλείς αφορούν στις πιστοποιήσεις βασικής χρήσης Η/Υ και εφαρμογών γραφείου, που γίνονται αποδεκτές και σε αρκετούς διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ. Εκτός, όμως, από αυτές, υπάρχουν κι άλλοι κύκλοι μαθημάτων, είτε σε πιο προχωρημένο επίπεδο, είτε για πιο ειδικευμένες εφαρμογές. Ας δούμε τους σημαντικότερους:

Αμέσως πάνω, ιεραρχικά, από τις πιστοποιήσεις βασικών γνώσεων τοποθετούνται, συνήθως, οι προχωρημένες δεξιότητες για εφαρμογές γραφείου. Αν όμως κάποιος δεν ενδιαφέρεται (μόνο) γι αυτές τις εφαρμογές, τα κέντρα εκπαίδευσης προσφέρουν κύκλους μαθημάτων όπου μπορεί κανείς να διδαχθεί επεξεργασία εικόνας, σχέδιο μέσω υπολογιστή ή και τις βασικές γνώσεις κατασκευής ιστοσελίδων στον παγκόσμιο ιστό. Αυτοί οι κύκλοι οδηγούν, συνήθως, σε πιστοποιήσεις από τους ίδιους φορείς που εκδίδουν και τα αναγνωρισμένα πιστοποιητικά βασικών γνώσεων.

Πέρα από αυτά, υπάρχουν και κύκλοι μαθημάτων που προσφέρουν γνώσεις πληροφορικής σε μεγαλύτερο βάθος. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν οι κύκλοι μαθημάτων τεχνικού Η/Υ και δικτύων αλλά και προγραμματισμού. Τα μαθήματα αυτά είναι δυνατό να οδηγήσουν σε πιστοποιήσεις που προσφέρουν κορυφαίες εταιρίες πληροφορικής σε παγκόσμιο επίπεδο, οι οποίες ειδικεύονται στους συγκεκριμένους τομείς (όπως π.χ. η Cisco, κυρίαρχη στην υποδομή δικτύων ηλεκτρονικών υπολογιστών). Τα μαθήματα που οδηγούν σε αυτά τα πιστοποιητικά παρέχονται συνήθως από κέντρα εκπαίδευσης που πληρούν αυστηρές προδιαγραφές ποιότητας και, γι αυτό το λόγο, είναι λίγα σε όλη τη χώρα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οι πιστοποιήσεις των παγκόσμιων πρωτοπόρων (η Cisco στα δίκτυα και τους τεχνικούς, η Sun στον προγραμματισμό σε Java, κ.α.) να έχουν αδιαμφισβήτητο κύρος στην αγορά εργασίας.

Αν κάποιος αναζητά εκπαίδευση ακόμα υψηλότερου επιπέδου, θα πρέπει, πλέον, να απευθυνθεί στα ανώτερα και ανώτατα ιδρύματα της χώρας μας ή του εξωτερικού. Στην Ελλάδα λειτουργεί ένας μεγάλος αριθμός σχολών πληροφορικής, με ορισμένα τμήματα ανάμεσά τους να διακρίνονται για το ερευνητικό τους έργο πέρα από τα σύνορα της χώρας μας.

Υπηρεσία Ενημέρωσης Ε.Ε.Σ. Πληροφορικής «Διαδίκτυο»

 
Joomla Templates by Joomlashack