saferinternet.gr
Κιβωτός του κόσμου
 
Η εκπαίδευση στον 21ο αι. και το on line εκπαιδευτικό υλικό PDF Εκτύπωση E-mail
Δευτέρα, 02 Μάρτιος 2009 19:12

Η πράξη δείχνει ότι οι εκπαιδευτικοί αποδίδουν ιδιαίτερη αξία στα διδακτικά πλάνα, το βοηθητικό υλικό του υπουργείου παιδείας και τα άλλα σχολικά βοηθήματα που είναι διαθέσιμα. Κι ενώ στην Ελλάδα κυριαρχούν τα βοηθητικά βιβλία, σε παγκόσμιο επίπεδο παρατηρείται μία στροφή προς το εκπαιδευτικό υλικό σε ψηφιακή μορφή.

Ο όρος «εκπαιδευτικό υλικό σε ψηφιακή μορφή» περιλαμβάνει πολλά είδη εκπαιδευτικού υλικού, όπως ασκήσεις, διαγωνίσματα, παραδείγματα, εικόνες, πειράματα αλλά και οδηγίες προς τον εκπαιδευτικό, πλάνα μαθημάτων, οργάνωση της ύλης, κ.α. Στην απλούστερη μορφή του το υλικό αυτό είναι συλλογή αρχείων κειμένων (π.χ. αυτά που κατασκευάζονται με το Word), αλλά μπορεί να έχουν και τη μορφή παρουσιάσεων, αρχείων βίντεο, κ.α. και να είναι δυνατό να προβληθούν μέσω προβολέα στον τοίχο ή τον πίνακα. Η εμφάνιση τεχνολογικών καινοτομιών που απευθύνονται στους εκπαιδευτικούς, όπως οι διαδραστικοί πίνακες ή τα διαδραστικά θρανία, επιτρέπουν την αξιοποίηση εκπαιδευτικού υλικού ειδικά προσαρμοσμένου στις δυνατότητες των εκπαιδευτικών αυτών εργαλείων. Έτσι, για παράδειγμα, το εκπαιδευτικό υλικό του σχολικού βιβλίου που έχει προσαρμοστεί για χρήση με τους διαδραστικούς πίνακες επιτρέπει στους μαθητές να μετακινήσουν τις εικόνες του βιβλίου και να δουν ζωντανές τις διατάξεις που περιγράφονται εκεί.

Οι ανάγκες των εκπαιδευτικών σε κατάλληλο εκπαιδευτικό υλικό αυξάνονται όσο οι ίδιοι συνειδητοποιούν τις δυνατότητες του νέου μέσου. Αρκετοί είναι αυτοί που σηκώνουν τα μανίκια τους και κατασκευάζουν το δικό τους πρωτότυπο υλικό, το οποίο, στη συνέχεια, μοιράζονται με συναδέλφους τους απ’ όλο τον κόσμο μέσω διαδικτύου. Στην Ελλάδα αυτή η πρακτική έχει αποδώσει σε ιστοτόπους όπως το e-yliko.gr του Υπ.Ε.Π.Θ. ενώ στις πιο προηγμένες χώρες υπάρχουν ακόμα πιο εκτεταμένες βιβλιοθήκες ψηφιακού υλικού εμπλουτισμένες με διαδραστικές ασκήσεις και παιχνίδια, πολυμέσα, κ.α.

Ενδεικτικά, η εταιρία SMART Technologies που εξοπλίζει με σύγχρονο εξοπλισμό και λογισμικό τις περισσότερες αίθουσες διδασκαλίας στον κόσμο, έχει αναπτύξει τη δική της εργαλειοθήκη Μαθησιακών Δραστηριοτήτων και τις ομάδες ερωτήσεων, που διατίθενται στην ιστοσελίδα της εταιρίας. Στις προηγμένες χώρες, το εκπαιδευτικό υλικό του δικτύου της SMART χαίρει υψηλής αξιοπιστίας και κύρους από την εκπαιδευτική κοινότητα. Χαρακτηριστικά, η εταιρεία SMART ανακοίνωσε ότι στα αγγλικά διδακτικά πλάνα, η εργαλειοθήκη Μαθησιακών Δραστηριοτήτων που δημιούργησε για το λογισμικό SMART Notebook και οι ομάδες ερωτήσεων που είναι κατάλληλες για χρήση του διαδραστικού συστήματος απαντήσεων Senteo, φορτώθηκαν περισσότερες από 1.500.000 φορές κατά τη διάρκεια του 2008.

Οι εκπαιδευτικοί της πατρίδας μας δεν υστερούν σε τίποτα σε σχέση με τους συναδέλφους τους από τις χώρες της δύσης, εκτός από το χαμηλό βαθμό εξοικείωσης με τις ψηφιακές τεχνολογίες. Ωστόσο, αυτή η εικόνα αλλάζει χρόνο με το χρόνο, καθώς ολοένα και περισσότεροι εκπαιδευτικοί αντιλαμβάνονται την αξία της τεχνολογικής ενίσχυσης του έργου τους και δίνουν χώρο σε νέες ιδέες και μεθόδους. Όσο πιο πολύ οι Έλληνες εκπαιδευτικοί αντιμετωπίζουν την φυσιολογική τεχνοφοβία τους, τόσο περισσότερο μπορούν να εντάξουν τις προσφερόμενες τεχνολογικές λύσεις στην εκπαιδευτική διαδικασία, στοχεύοντας στη δημιουργία ελκυστικών μαθημάτων υψηλής ποιότητας.

Ευφυής Εκπαίδευση
Ιστολόγιο Ευφυούς Εκπαίδευσης

 
Joomla Templates by Joomlashack